Alle voordelen van het Agile werken volgens Scrum

Leestijd: 6 min.

In een eerder artikel vertelde ik je over de betekenis en inhoud van Agile werken volgens Scrum. Maar wat levert jou dat nou eigenlijk op? Veel. Ik leg het je uit: álle voordelen van Agile werken volgens Scrum. 

Aanpasbaarheid

Laat ik beginnen met aanpasbaarheid, in Scrum terminologie ‘adaptability’. Het mooie van Scrum is dat het flexibiliteit ademt. Binnen Scrum wordt een project stap voor stap, sprint voor sprint, gepland en opgeleverd. Hierdoor is elke sprint een kans om te leren en aan te passen. Als je ooit hebt gewerkt aan een project waarin verandering werd gezien als een obstakel, zul je het verfrissend vinden hoe Scrum verandering omarmt als een kans voor verbetering.

Transparantie

Scrum houdt van transparantie. Scrum-tools zoals het Scrumboard en de Sprint Burndown Chart worden gedeeld met iedereen. Dit betekent dat iedereen op de hoogte is van wat er gebeurt, wie aan wat werkt, en hoe dicht we bij onze doelen zijn. Geen geheimen, geen verrassingen, open en eerlijke communicatie.

Continue feedback

Scrum is als die echte vriend die ook jouw belang in gedachten heeft. Door middel van dagelijkse standup meetings, reviews en retrospectieve meetings, zorgt Scrum voor constante feedback. Hierdoor kunnen we nauwer samenwerken, leren van onze fouten, ons succes vieren en blijven verbeteren.

Continue verbetering

En over verbetering gesproken, Scrum staat erom bekend dat het ruimte biedt voor constante verbetering. Elke sprint is een kans om ons product of onze dienst beter te maken. Geen genoegen nemen met “goed genoeg”, we streven altijd naar beter.

Continue levering van waarde

Scrum is niet alleen gericht op verbetering, maar ook op het eerder leveren van waarde. Door middel van de iteratieve processen van Scrum kunnen we daardoor eerder waarde leveren aan onze klanten en gebruikers. Niet meer wachten tot het einde van het project om waarde te zien; bij Scrum zien we eerder vooruitgang en resultaten.

Duurzaam tempo

Een ander groot voordeel van Scrum is het duurzame tempo. Het heeft zich zo ontwikkeld dat mensen op een tempo kunnen werken dat ze continu kunnen volhouden. Geen uitputting, geen burnouts maar een duurzaam en gezond tempo dat het mogelijk maakt om op de lange termijn productief en gelukkig te blijven.

Vroegtijdige levering van hoge waarde

Binnen Scrum zorgen we ervoor dat de hoogste waarde-eisen van de klant eerst worden vervuld. Dit betekent dat we ons concentreren op het leveren van de meest waardevolle functies of onderdelen eerst, waardoor klanten sneller waarde zien.

Efficiënt ontwikkelingsproces

Dankzij time-boxen, het stellen van maximale tijden voor meetings, en de gerichte aanpak van Scrum kunnen we een hoger efficiëntieniveau bereiken. Door niet-essentieel werk te minimaliseren en ons te concentreren op wat echt telt, kunnen we sneller en efficiënter resultaten leveren.

Motivatie

Scrum is ook geweldig voor de motivatie van het team. Door de daily scrum en retrospective meetings ben je in staat om verantwoordelijkheid te nemen over jouw deel van het project. Hierdoor voel je je gehoord en gewaardeerd en dat motiveert je om verder bij te dragen aan het succes van het team.

Snellere probleemoplossing

In een Scrum-omgeving wordt samenwerking aangemoedigd, wat leidt tot een snellere probleemoplossing. En door in een cross functioneel team samen te werken kunnen problemen sneller worden opgelost.

Effectieve leveringen

Scrum zorgt ook voor effectieve leveringen aan de klant. Met de voortdurende herzieningen en verbeteringen zijn we in staat om producten of diensten van hoge kwaliteit aan onze klanten te leveren.

Klantgerichtheid

Ook bij Scrum is de klant koning. Door de nadruk te leggen op de waarde en een sterk samenwerkende aanpak met stakeholders, zorgen we ervoor dat onze inspanningen altijd gericht zijn op wat het beste is voor de klant.

Hoog-vertrouwensomgeving

Scrum bevordert ook een omgeving van hoog vertrouwen. Door de dagelijkse stand-up en retrospectieve sprintprocessen te voeren, wordt transparantie en samenwerking aangemoedigd, wat leidt tot een werkplek met een hoge mate van vertrouwen.

Collectief eigendom

Binnen Scrum wordt het eigendom van het project gedeeld door alle teamleden. Iedereen heeft de mogelijkheid om bij te dragen, verantwoordelijkheid te nemen en hun werk te bezitten. Dit leidt tot hogere kwaliteit en grotere betrokkenheid bij het werk.

Hoge snelheid

Dankzij de samenwerkingsgerichte aanpak van Scrum kunnen teams hun volle potentieel benutten en op hoge snelheid presteren. Geen tijdverspilling aan onnodige vergaderingen of bureaucratie, alleen snelle, efficiënte vooruitgang.

Innovatieve omgeving

Ten slotte bevordert Scrum een innovatieve en creatieve werkomgeving. Door de retrospectieve processen ontstaat er een omgeving van introspectie, leren en aanpassingsvermogen, wat leidt tot innovatie en creativiteit.

Dat zijn aldus alle voordelen van het Agile werken volgens Scrum. Het gaat niet alleen om efficiëntie en productiviteit; het gaat ook om het bouwen van een gezonde, motiverende en innovatieve werkomgeving. Het is echt een win-win voor iedereen.


Wil je je verder verdiepen in Scrum? Overweeg dan eens een van onze certificerende trainingen tot bijv. Scrum Master of Scrum Product Owner.

Ben je op zoek naar welke Scrum rol het best bij je past? Doe dan eens deze korte quiz.Door: Merijn Visman

Delen: