Food retail wordt Agile!

Bijzonder inspirerend

Afgelopen woensdag 12 en donderdag 13 december werd onze Scrum Master Certified training weer goed bezocht. Leuke groep mensen van diverse bedrijven. Deze keer gebeurde er iets extra bijzonders..

Tijdens onze agile trainingen larderen we de theorie altijd met een pittige praktische case opdracht. De deelnemers gaan hier als Scrum team in de loop van de twee dagen doorheen. En volgen zo de fasen van een Scrum project. Hierbij neemt een ieder in afwisseling ook de rol van Scrum Master of Product Owner op zich. Al doende leert men.

Vision statement

Op de eerste dag bedenken en presenteren de teams zo het raamwerk van een ‘Project Visie statement’. Hierbij denken ze o.a. na over klant & segmentatie, (latente!) klant behoeften, concurrentie en hoe hun nieuwe product of dienst waarde gaat toevoegen in bestaande markten en zich aldus kan onderscheiden. Op basis van de project visie ontvouwt zich vervolgens de rest van het project en de rest van de opdrachten. Inclusief o.a. een sprint compleet met planning, ‘dagen’ werken, stand-up , review en retrospective meetings.

Praktische case opdracht

Tijdens de training van deze week deden we een case uit de Food Retail: grote supermarktketen op zoek naar een partij die kan helpen bij de verdere ontsluiting van markten en klant kanalen. De groep werd opgedeeld in twee teams die beiden de opdracht kregen om op basis van de inleiding een project visie te bedenken en kort te presenteren. De smart cookies van het eerste team (bestaande uit deelnemers van ING, T-Mobile en MPD) dachten na over de huidige aanbieders inclusief o.a. Albert Heijn, Jumbo en Picnic en presenteerden kort het door hun bedachte concept ‘Delivery & Cooking’: verbeterde en snellere levering van supermarkt producten aan huis én het bereiden en leveren van complete warme maaltijden. Verrassend.

Verrassing

Donderdagochtend bleek bij binnenkomst dat bijna iedereen inmiddels op NU.nl de verwijzing had gelezen naar het artikel in het FD over de plannen van Wouter Kolk, sinds 1 november de nieuwe baas van Ahold Delhaize: meer vers, snellere levering en… het leveren van warme maaltijden! Hey, ‘Delivery & Cooking’!

Hilariteit alom uiteraard en wat ontzettend leuk dat Albert Heijn onze agile droom gaat waarmaken!

Door: Merijn Visman

Delen:

Hoe je grote projecten kunt organiseren met Scrum? SoS!

Leestijd: 2 min.

Dé tips voor een snelle start als Scrum Product Owner

Online Agile Scrum training & certificering

Agile Scrum: wat houdt dat in?

Agile werken: wat is dat eigenlijk?

Welke Agile Scrum rol past het best bij jou?

Gratis: de complete Scrum theorie

Agile trainingen vanuit hartje Maastricht

AGILE TRAINING ÉN NIEUWE INSPIRATIE!